Resor till Thailand

Resor till Thailand

Det första att tänka på om man tänkt resa till Thailand är att det krävs ett visum om man tänkt stanna mer än 30 dagar. Det är inte svårt att få visum och detta kan ordnas i Sverige innan avresan till Thailand. Att ha ett giltigt pass (som är giltigt minst 6 månader efter hemkomst) är annars ett krav som vid de flesta resor utomlands.

Om du inte åker på charterresa kommer du troligen ha en buss som tar dig till ditt hotell när du anländer till ditt resmål, men om inte så är det första du bör göra att leta upp en taxi. Om du bokat en taxi i förväg kommer en taxichaufför stå och hålla upp din skylt med ditt namn. De flesta förare talar ok engelska och känner till de flesta hotellen och sevärdheterna, så det bör inte vara några problem att få skjuts dit du vill. Om du är osäker är dock ett hett tips att alltid ha med dig en karta så att du kan peka dit du vill åka. Att komma ihåg är även att du alltid bör komma överrens om ett pris innan du reser iväg i en taxi.

Thailand som land

Thailand är verkligen fullt av olika upplevelser. Detta land gränsar till Laos, Kambodja, Malaysia, Vietnam och Myanmar (tidigare Burma). Thailand är relativt tätt befolkat och har totalt över 60 miljoner invånare. Huvudstaden heter Bangkok och har en total befolkning på ca 8 miljoner, men om man är där känns det mer som om det är 15 miljoner i denna pulserande och evigt vakna stad.

Av den Thailändska befolkningen består ca 75% av thailändare medan resterande kommer från närliggande länder som Kina, Indien, Pakistan, Kambodja, Vietnam och Malaysia. Den mest utbredda religionen är Buddhismen som utgör 98% av vad folk tror på. Resternade 2% består mestadels av muslimer och hinduer.

Thailand är ett av de länder i Sydostasien där den ekonomiska tillväxten verkligen satt fart. Den viktigaste industrin är i allmänhet turism, jordbruk och fiske. Det är väldigt svårt att resa till Thailand utan att smaka en utsökt fiskrätt. Allt som allt är resor till Thailand inte längre något direkt ovanligt och det finns en god anledning att det är så.

Själva landet Thailand är annars en konstitutionell monarki med parlamentarisk demokrati. Kungen Bhumibol och hans drottning är högt respekterande bland befolkningen i Thailand.

Tidsskillnad och valuta

Det är ca sex timmars tidsskillnad mellan Sverige och Thailand. När klockan är 12:00 här är det 18:00 på kvällen i Thailand, på sommaren skiljer de dock fem timmar så var säker på om det är sommar eller vintertid innan du åker om du är någorlunda oroad över tidsskillnaden.

Valutan i Thailand är thailändska baht. 100 kr är ca 470 baht (2011). Det bästa är dock att titta på valutakursen innan du åker på t.ex. forex.se. Notera även att det, som sagt, är ofördelaktigt att växla pengar hemma i Sverige så gör detta när du är på plats i Thailand eller ta ut pengar ur bankomater där helt enkelt. Bankomater finns tillgängliga på de flesta turistorter.

Mat i Thailand

En viktig del av alla thailändares liv är mat. När vi svenskar talar om väder och vind talar de om mat och kokkonst. Mycket mat i Thailand innehåller saker som färska grönsaker, kyckling, nötkött, fisk, chili, fläsk och curry. Notera att en del av maten kan vara väldigt stark, så säg till om du inte vill ha något som är starkt när du är på restauranger eller säg bara ”not too strong, please” – ja, halvdan engelska är helt okej i Thailand. De små gatuköken i turistområden som Phuket m.fl. har dock mer turistanpassad mat vilket gör att du inte måste vara beredd med en hink vatten att dricka upp direkt. Generellt sett behöver du inte oroa dig för ”konstig” mat i Thailand överhuvudtaget. Ät och njut bara.

I de storstäder som finns i Thailand finns det annars många ”rullande” gatukök. Dessa små mini-kök rullar från plats till plats och har i regel mycket god mat som även oftast är väldigt billig. Vanligtvis kan man få en middag för runt 50 kr på dem. Man kan tycka att gatukök känns väldigt spartanskt, men då mat i Thailand är värderat så högt av lokalbefolkningen är det inte alls samma sak som att äta på ett gatukök här i Sverige.

När det kommer till turistsjuka av mat och annat kan man i regel lita på mat i Thailand och att den är noga tillredd. De enda gånger man bör vara lite mer försiktig är om man äter fisk och andra färskvaror och är långt från havet.

Vad man än gör i Thailand är just maten något man inte bör missa, om man gör det så har man verkligen gått miste av en del av sin resa till Thailand.

Festa i Thailand

Det thailändska folket är mycket förtjusta i olika tillställningar och fester. De flesta partyn, barerna och klubbarna stänger vanligen först när folk börjar ta sig hem (förutom i Bangkok som kan ha mer strikta öppettider, men även där sker en hel del undantag, men det är inget att lita på).

Bland utbudet av alkohol hittar man gott om importerade vin-, öl- och spritsorter för den som av någon obskyr anledning vill känna sig mer hemma eller bara har en speciell favorit som den älskar att dricka även i Thailand. Om man väljer det lokala vinerna och ölsorterna kommer man dock mycket billigare undan och de flesta smakar väldigt bra och är givetvis något man inte bör undvika när man reser till Thailand.

Är du väldigt seriös med ditt festande i Thailand? Då bör du definitivt resa till en av de större turistorterna som Phuket, Pattaya, Koh Samui och du kan definitivt då inte missa kungen Bangkok där du kan festa så mycket så att dina sex månader i Thailand känns som några få dagar.

Klimat och resor

Det går fint att resa till Thailand året runt, men landet har i stort sett tre olika säsonger. Varmt är det visserligen året om, men det är regnperioderna man ska akta sig för. Varmast är det generellt sett mars – april, men det är inte riktigt rekommenderat att åka dit då pga värmen.

Resor till Thailand går fint året om, men landet har i stort sett tre olika säsonger. Varmt är det visserligen året runt, men det är regnperioderna man ska akta sig för.  Varmaste månaderna i Thailand är generellt sett mars – april, men det kan dock vara för varmt för oss svenskar.

Den mest populära tiden att resa till Thailand är mars till maj (även om det kan vara för varmt). Lågsäsongen i Thailand går från juni till oktober, men var inte överdrivet rädd för regn ändå. Oftast handlar det om korta skurar på fem minuter utom i juli då det kan regna väldigt mycket, då särskilt på de mindre öarna.

November till februari anser thailändarna att det är kallt även om medeltemperaturen är ca 30 grader. I norra Thailand och Chiang Mai kan dock temperaturen sjunka avsevärt då, men för oss som håller oss till de södra turistorterna är det inga problem. Själva turistsäsongen i Thailand är från november till maj.

En klar fördel att resa i lågsäsong är att det är mycket mindre ”tryck” överallt och mer avslappnat på stränder och gator. Det går även att få de mesta mycket billigare om man åker till en av alla turistparadis i Thailand. Det regnar inte varje dag heller direkt och om det skulle göra det rör dig sig, som sagt, oftast om kortare femminutersskurar.

Vaccination och sjukdomar

På de turistorter som finns i Thailand är det sällan nödvänligt att vaccinera sig, men om man är osäker är det lika bra att göra det på en vårdcentral innan du åker.

Den största risken för malaria och andra exotiska sjukdomar stöter man på mer i de norra delarna av Thailand och mot gränserna mot Mayanmar (Burma) och Kambodja. Tala med din lokala läkare om du känner dig osäker och vill ha tabletter mot malaria. Tabletter finns givetvis också i de flesta läkemedelsbutiker nere i Thailand.

Inför resan till Thailand

Det lönar sig alltid att boka er flygbiljett till Thailand hemma. Man kan tro att man tjänar på att boka tvärtom, men det gör man aldrig även om man  verkligen försöker. Bra priser hittar man oftast hos Thai Airways och dess partner för resor i Sverige Jade Travel.

Etiketter: ao nang beach , krabi , thailandv att g att resa till thailand i november bangkok turistkarta bilder av mat, sverige charter resa till thailand chiang mai inte missa i bangkok turist karta koh samui krabi man s mat i thailand matvanor thailand befolkningen natt Pattaya prix bangkok nourriture resa resa till thailand resa till thailand i oktober? Resor resor thailand sex turism in thailand sexturisminthailand sverige och thailands tidsskillnad sverige thailand tidsskillnad thai lang mat thail Thailand thailand mat thailand resor thailand sverige tidsskillnad thailand tidsskillnad thailand turistkarta thailand v thailand visum tidsskillnad mellan chiang mai och sverige tidsskillnad mellan thailand och svergie tidsskillnad sverige thailand tidsskillnad thailand tidsskillnad thailand och sverige tidsskillnad thailand sverige tidsskillnad thailand sverige 11 oktober 2011 tidsskillnad thailand sverige oktober 2011 tidsskillnad vid flyg tidsskillnader thailand finland tidsskillnadthailand sverige turistsjuka sydafrika


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

Erbjudanden & resor från Jade Travel

Populära sökord

Bloggar om Resor till Thailand

Inget hittades..

I sammarbete med..

Resor

© Thailand Resor. Alla rättigheter förbehållna. Thailand Resor i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg samt reseguider och paketresor.