Resor Krabi

Krabi

Krabi, omgivet av toppiga berg, hav och mangrove, är en landsortsstad 90 mil söder om Bangkok. Klimatet är fuktigt tropiskt och här bjuds man på vackra vita stränder och mjuk sand.

Resor till Krabi ha rökat dramatiskt de senaste åren, men jämfört med Phuket och Pattaya håller Krabi en relativt låg profil fortfarande. Många som reser till Krabi vill ha både natur och stränder. Bergsklättring, fågelskådning, kanotpaddling, dykning, golf och hästridning finns det gott om bland utbudet av saker att göra i Krabi. Inom räckhåll av Krabi hittar man också Koh Lanta, Phi Phi Islands och flera små prunkande paradisöar.

Söder om Krabi ligger en av Thailands mest värdefulla regnskogar som bjuder på heta källor och en prunkande djungel.

I Krabi stad är många byggnader nyare och skapta i betong och cement. Gatulivet är typiskt thailändskt och långt från alla är anpassade till turisters lite tjockare plånböcker. Jämfört med många andra platser så har inte Krabi samma typ av problem med prostitution och droger.

Shopping i Krabi är trevligt utan att vara onödigt lyxigt. De roligaste marknaderna erbjuder saker som färsk fisk, roliga grönsaker och ett överflöd av wok-, chili- och andra läckra maträtter. Stränderna Ao Nang och Railay Beach utanför Krabi stad ligger i surrealistiska bergslandskap med spetsiga toppar. Både de stränderna är givna ett besök om man för alla resor till Krabi.

Historia

Krabi är ett relativt nytt resmål i Thailand, inte lika nytt som Koh Chang möjligen men i relation till Phuket, Hua Hin, Koh Samui och Pattaya så är resor till Krabi en ganska ny företeelse. För några decennier sedan fanns det bara en liten fiskeby med ett fåtal hus på pålar där. På 80-talet upptäcktes resmålet av de första turisterna. Kort därefter växte Krabi till att bli en riktig stad.

I Krabi är turismen, inte helt oväntat, den viktigaste industrin. Doften av torkad fisk har sedan länge ersatts av doften av solkräm och inspelningen av filmen ”The Beach” på grannön Phi Phi Islands har även det hjälp till att öka intresset för Krabi för omvärlden.

Flygplatsen i Krabi är ganska ny, men det finns redan planer på att bygga ut den till att ta mot ännu mer internationell trafik. Då förväntas turistströmmarna att öka ännu mer och det är inte konstigt – resor till Krabi är sällan en dålig idé.

Resor till Krabi

Flera svenska charterarrangörer har resor till Krabi, men att åka med dem kan bli väldigt kostsamt då det i regel alltid finns dolda kostnader som gör att slutpriset kan bli flera tusen kronor dyrare än vad de utannonserade priserna hänvisar till. Bara en transfer kan gå på 1500:- per person. Det är nästan alltid i regel bättre att boka hos en bra resebyrå istället, jag bokar oftast med Jade Travel som är något av en specialist för resor till Thailand och övriga Asien samt har flera bra avtal med de största flygbolagen.

Flygplatsen i Krabi ligger ca 10 mil öster om staden. Det enklaste sättet att ta sig därifrån är med taxi eller s.k. Songthaew (busstaxi / kollektiv taxi).

Ta sig runt

Den stora busstationen i Krabi heter Ban Talaad Kao och ligger ca 5 mil norr om staden. Därifrån går det bussar till t.ex. Bangkok och Phuket. Avstånden i själva staden är väldigt korta och om man då ska ta sig någonstans lämpar det sig oftast bättre med taxi. Stränderna på ena sidan är bara ca 5 km från själva stadskärnan så antingen taxi, Songthaew, motorcykeltaxi eller båt rekommenderas för att ta sig dit.

Om man tänkt ta sig ut till många av de vackra, mindre öarna som finns som Phi Phi Islands, Koh Lanta, Koh Jam och Ao Railay går det gått om båtar dit. Det enklaste sättet är att bara fråga på ditt hotell eller ta dig ner till de populära stränderna där de oftast avgår från.

Stränder

Ao Nang
Krabis största turistort som ligger ca 5 km från stadskärnan. Här finns det gott om hotell och restauranger, men också fantastiska stränder samt mycket gröna berg och hav. Underbart mjuk och vit strand, men nära till kommunikationer och taxibilar bjuds man på här.

Railay Beach / Ao Railay
Ingen trafik, bara hav, grönska och toppiga berg. Railay Beach är grunt, vackert och har silkeslen vit sand. Bakom alla kokospalmer ligger bungalows, lite butiker och en del restauranger. Railay Beach är lite lugnare och gör sig därav också bra för barnfamiljer.

Ao Phra Nang
Precis utanför Railay Beach ligger en av Thailands vackraste stränder. Havet är ljusturkost och sanden verkligen sådär mjuk och vit som man kan dröma sig till. Landskapet kring Ao Phra Nang är som tagen från filmen ”Jurassic Park”, men som tur är slipper man alla köttätande dinosaurier.

Öar i närheten av Krabi

Koh Lanta
Ligger ca två timmar med båt från Krabi. På denna ö är det inte särskilt svårt att finna lugn och ro. Djungel är det som dominerar landskapet här och hela ön är verkligen grön och grönskande. Trafiken på ön är verkligen minimal och man hittar bland de klaraste vattnet i södra Thailand här. Haad Ta Noad och Waterfall Bay är två av Koh Lantas vackraste stränder. Både lämpar sig mycket väl för barnfamiljer.

Phi Phi Islands
Överraskande vackert, men har blivit ganska exploaterat med åren (kanske för att det är så vackert). Ändå är det fortfarande definitivt motiverat att ta en resa till Phi Phi Islands. Detta är inte en ö utan en ö-grupp där huvudön Phi Phi Don bl.a. har sandstränderna Ao Ton Sai och Lo Dalam där de båda bjuder på sällsynt turkost vatten. På de obebodda öarna Phi Phi Ley är Maya Bay det som mest sticker ut. Det är den stranden där ”The Beach” spelades in. Hela Phi Phi lämpar sig bra för barnfamiljer.

Hotell och boende

De flesta som reser till Krabi väljer ofta att bo i bungalows vid stränderna Ao Nang eller Railay Beach. Priserna kan variera ganska kraftigt beroende på säsong, men om du har mer tid än pengar finns det gott om billiga boenden i Krabi stad. Hotell kan man givetvis också boka via internet, se t.ex. http://royalorchidholidays.se/hotell/krabi/. Nedan följer några rekommendationer:

Krabi stad
KR Mansion Hotel: Hotellets styrka är en underbar restaurang och ett väldigt lugnt läge. Dubbelrum med dusch och toalett är inte särskilt dyrt. Vänlig personal och en mysig takterrass som gör sig perfekt för en kall öl på kvällen gör detta hotell till en trevlig upplevelse.

Prisklass: Billigt, Tel: 075 61 27 612, E-post: krmansion@hotmail.com, Adress: 51/1 Chao Fah road

Ao Nang
- Wannas Place: Bungalows och hotellrum längs med stranden i på Ao Nang. Ägaren Stephan är från Schweiz och har skrivit in förklaringen till schweiziskt bryggkaffe på restaurangens meny. Fina bungalows med luftkonditionering och fläktar. Har pool.

Prisklass: Medium, Tel: 075 53 73 22, Webb: wannasplace.com

- Phra Nang Inn: Bygger exemplariskt på det ekologiska konceptet. Vackra byggnader som är väl anlagda. Byggnaden påminner lite om en typ av sagoslott. Vacker trädgård och pool.

Prisklass: Medium, Tel: 075 63 71 30.

Ao Railay
Railay Village Resort: Bungalows och pool under palmerna strax utanför Ao Railays fina strand. De bungalows som finns är fina och har luftkonditionering och fläkt. Det finns även ben trevlig restaurang.

Prisklass: Medium, Tel: 075 622 578

Mat och restauranger

I Krabi äter du och frossar i det bästa köket som går att få för ett par tior. Maten är kryddig och görs med omsorg på färska råvaror. Kryddor kommer från det lummiga inlandet och fisk och skaldjur från Andamanhavet.

Här är några av de rätter du kan tänkas stöta på:

- Satay. Grillspett som doppas i stark jordnötssås.
- Masaman curry. Innehåller jordnötter, potatis, räkor, chili och röd curry. Starkt, men inte eldigt starkt.
- Pad Thai. Steka nudlar blandat med allehanda godsaker; ofta ägg, räkor, böngroddar, chili och vitlök. Ibland med hackade jordnötter och lime.
- Khao phat. Thailands nationalrätt. En bas av ris, grönt och lime varieras med räkor, skinka eller kyckling. Stekta ägg ingår ofta på samma sätt som hackade jordnötter.
- Kuay-tiao. Nudlar med tunna skivor av anka kött och vissa grönsaker.
- Kaeng Paet. Med kycklingen heter kajen, med nötkött Neua, med skinka muu.
- Kaeng Khiaw-waan kai. Kyckling med grön curry.

Bland ölen är Singha väldigt populär (finns även att köpa på systembolaget i Sverige) och det är en fräsch och syrlig sommaröl (prova innan du åker!).

Sevärdheter

Det buddhistiska templet Wat Tham Seua ligger drygt en halvmil norr om Krabi och är ett södra Thailands mest berömda buddhistiska tempel, har ett fantastiskt läge vid surrealistiska Karst. Om du följer de 1237 stegen, går i Buddhas fotspår, bjuds du på en oslagbar panoramautsikt över mangroveskog, deltat och havet.

Wat Kaew, ett annat tempel, ligger på en grön kulle ovanför Krabi stads centrum. Detta tempel är ganska nytt, men ändå värt ett besök. På morgonen kommer en lång rad munkar med gult saffran. Många är i regel ganska nyfikna och pratar oftast okej engelska.

Morgonmarknaden, Morning Market, bakom Vieng Thong hotel på Phrukasuthit Road / Maharaj Soi bör man komma tidigt på morgonen för. Då kan man verkligen få uppleva en fantastisk utsikt och kan få ta del av de första skörderna av nyfångad haj, skivade frukter och högar av röd och färsk chili. Mycket av det restauranger använder komma faktiskt från denna marknad.

Mangroveskogen som ligger i utkanten av Krabi är en av världens mest rika ekosystem. Varaner, ormar och apor är några av de djur som lever där samt några av världens mest sällsynta fågelarter. Det bästa sättet att uppleva denna miljö är på en båttur med den legendariska guiden Mister Dai.

Kusten utanför Krabi har sin egna skärgård. Med sk. longtailbåtar kan man resa till öar som Koh Lanta, Kok Pakia, Koh Daeng, Koh Poda, Koh Ko och Thaba Hua Khwaan där den sistnämda är mer känd som ”Chicken Island”.

Berömda James Bond Island är annars belägen i Phan-Nga-bukten, som ligger en timme norr om Krabi stad. Här möts man av ett förföriskt landskap med toppiga små berg, ungefär som att vara i en främmande vattenvärld.

Rainforest Reserve vid Khao Nor är en av Sydostasiens viktigaste naturreservat.  Detta är en park där djur och skog lever på egna villkor och man hittar fyra sorters apor, leoparder samt en drös globalt hotade fågelarter där.

Shopping

- Kläder: På alla gator i Krabi stad säljs gott om kopior och annat. Att hitta kläder där är inte särskilt svårt.
- Silke: Thaisilke är en av de finaste i världen. Man kan måttbeställa saker av skräddare i Krabi stad eller vid en del av stränderna.
- Guld, silver och smycken: Låga priser. Men var medveten om att många förfalskade varor är i omlopp.
- Warehouse: Varuhus vid Maharaad Road. Tre våningar med billiga kläder, kläder, skor, böcker, skivor etc. The Books på samma gata är stans bästa bokhandel. Rekommenderas om man vill slippa alla småbutiker och enstaka försäljare.

Säkerhet

Krabi är lugnt och säkert i jämförelse med andra thailändska resmål (de andra är knappast förskräckliga på något vis dock). Det sunda förnuftet tar en väldigt långt. Det kan dock finnas ficktjuvar så förvara alltid pengar på trygga platser där de inte kan komma åt.

 

Etiketter: ao nang ao nang resan blogg att g berg tropiskt cache:upu3yqx6hcwj:resorthailand.com/resor-krabi/ cement @hotmail.com loc:se fiskar krabi koh samui krabi krabi flygplats krabi resor krabi stad krabi thailand krabi thailand shopping krabis Pattaya resa runt omkring phuket resa till krabi Resor resor krabi resor till thailand,krabi strand thailand stränder thail Thailand thailand stranden tjuvar thailand tropiskt thailands berg i bangkok thailandsresor 2015 tropiska hav asien tropiskt berg


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

Erbjudanden & resor från Jade Travel

Populära sökord

Bloggar om Krabi

Inget hittades..

I sammarbete med..

Resor

© Thailand Resor. Alla rättigheter förbehållna. Thailand Resor i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg samt reseguider och paketresor.