Koh Chang Resor

Koh Chang

Det hemliga har blivit offentligt: Resor och besökare till Koh Chang växer och det väldigt fort. Sträckan Hat Sai Khao (White Beach) i norr till Lonely Beach i söder har nu plats för resenärer i stor skala.

Koh Chang ligger på den östra sidan av Siambukten inte långt från Bangkok, nära gränsen till Kambodja. Ön är Thailands näst största. Landskapet i Koh Chang kännetecknas av stor regnskog, men stränderna är vackert vita och är bland de mjukaste sandstränderna i Thailand.

Men det mesta av ön är fortfarande orörd vildmark, så på Koh Chang finns det fortfarande många vita fläckar där du kan känna dig som en upptäcktsresande. De små öarna i söder som Koh Wai, Koh Kham och Koh Mak erbjuder förföriskt kristallklart vatten och fantastiska stränder. Även längre ut i det blå är ön Koh Kood så långt bort och för sig själv att folk verkar ha glömt att den finns alls (åk dit).

Historia

Thailands förre premiärminister, Thaksin (som störtades i en oblodig kupp 2006) kände lukten av snabba pengar och skapade planer för att göra Koh Chang till ett nytt Phuket. Hittills har det lyckligtvis inte granskats och de mest extrema planerna har fallit. Men många av de enkla strandhyddorna har givit vika för påkostade spa-anläggningar och resorter. Resenärer har tagit över rollen som huvudsaklig näring framför fiske, kokos och gummi.

Resor till Koh Chang

Det finns nästan inte en resebyrå idag som inte har resor till Koh Chang. Det enklaste sättet, och oftast det enda sättet, att ta sig till Koh Chang är via Bangkok även om det finns en del flyg som även går från andra städer direkt t.ex. London. Från Bangkok kan man resa vidare till Tratprovinsen och Laem Ngop med buss för att sedan fortsätta med båt till Dan Kao på Koh Chang. Båtturen tar ca en timme och kostar ca 50-60 baht.

Det går bussar från Eastern Bus Terminal i Bangkok flera gånger om dagen. Trat har en ny bussterminal strax utanför stadens centrum där man enkelt kan hitta en taxi till hamnen i Laem Ngop. Det enklaste är dock att boka hela resan med Jade Travel för att få ett mer optimerat totalpris, det brukar jag göra och även om det är mer äventyrligt att göra allting själv fungerar det oftast bättre med Jade allt som allt.

Taxi från Bangkok till Trat kostar annars ca 3 000 baht. Bangkok Airways har 2-3 avgångar dagligen från Bangkok. Flygningen till Trat tar 50 minuter och kostar 3 000 baht. Avståndet till flygplatsen är 40 km från Trat centrum. Enklare och framförallt mycket billigare att ta bussen från Bangkok med andra ord.

Resa runt

Songthaew, kollektiv taxi, är det enda utbudet av lokaltransport i Koh Chang. Trafiken är begränsad och har oftast anpassade avgångar. Till och från hamnen i norr, är det sällan problem att hitta Songthaews.

Det är värre om du ska till stränderna i söder eller på den östra sidan av ön. Om du har tur kommer du att stöta på en ledig Songthaew som kommer att köra dig där, men räkna med att det kan vara ganska dyrt. Så dyrt att det kan löna sig att hyra en moped eller bil, motorcykel, moped och mountainbike. Dessa går bland annat att hyra på White Sand Beach. För Songthaew ska du alltid komma överrens om pris innan avfärd.

Under turistsäsongen finns det båtar från fiskehamnen i Ban Bang Bao i södra Koh Chang till Koh Gull (50 minuter, 400 baht) och Koh Kood (1 ½ timme, 600 baht).

Stränder i Koh Chang

White Sand Beach
Hat Sai Khao, 2 mil söder om huvudorten Khlong Son är den ”stora” stranden, White Sands Beach, och är flera kilometer lång och täckt med mjuk vit sand. Palmer omger stranden och bakom är det en vägg av djungel. Havet är grunt och platsen är mycket barnvänlig.

Coconut Bay / Hat Khlong Phrao
Knappt en halv kilometer söder om White Sand Beach. Där finns en bred vit sandstrandoch flera bungalows om man önskar bo där.

Lonely Beach / Hat Thanam
/ Lonely Beach. De som minns Koh Chang innan massturismen kommer att säga att det var ungefär så här: lugnt och bekymmersfri med enkla bungalows. Lonely Beach har visserligen blivit mer exploaterat av vanliga turister,  men är fortfarande backpackersens favorit på Koh Chang.

Hat Bai Lan
Vegetation, hav och sand. Inte nära till någonting, förutom fiskehamnen i Ban Bang Bao. Perfekt om man vill ha lugn och ro.

Hotell och boende

Du kan fortfarande hyra en billig bungalow, men de blir mer sällsynt i Koh Chang. Under de senaste åren har Koh Chang fått flera mer sofistikerade boenden med luftkonditionering samt en hel drös olika hotell och spa-anläggningar. Här kommer några som är bra:

Island Resort
Minimalistiskt, enkelt och superbilliga bungalows inte helt utan sin charm. 5-10 minuters promenad inåt land från stranden White Sand Beach.

Pris: Billigt, Tel. 081-000 39 38.

Tree House
Sval plats på Hate Thanam / Lonely Beach. En samling stugor som ser ut som om de består av skräp och ”flower power”.

Pris: Billigt, Tel: 081-761 76 55

Coconut Beach Bungalows
Vackert beläget på en liten udde vid norra hörnet av White Sand Beach. Fina bungalows i olika prisklasser.

Prisklass: Måttligt-dyrt, Tel: 01-949 38 38.

Restauranger

En Bien Tot
Avancerat kaffehak med franska toner och kokosgrädde eller ”Caramell latte”. Beläget precis utanför Koh Chang Kach Resort på White Sand Beach.

Cookies
Hotell i White Sand Beach / Hat Sai Khao, men också en restaurang med ett gott rykte och bordsservering på stranden. Här kan man verkligen njuta av havsbrisen.

Indian Hut
Beläget på huvudgatan söder om White Sand Beach. Indiska köket på thailändskt vis.

Salakpet Seafood Restaurant & Resort
Utsökt restaurang i Ao Salak Phet. Förmodligen den bästa på Koh Chang.

Sevärdheter

Det mest populära utflyktsmålet kallas ”De fyra öarna” och säljs överallt. Ta Songthaew till fiskehamnen Ban Bang Bao i söder och därifrån åk med båt till Ko Wai, Ko spade och några mindre öar.

Nam Tok Khlong Phlu ligger på västra sidan av ön, knappt två kilometer inåt land från White Sand Beach. Här kan du bada så glöm inte badkläder. Egentligen är det djungeln ovanför vattenfallet som är den stora attraktionen dock.

Nam Tok Than Mayom är namnet på det stora vattenfallet på östra sidan av ön. Det är inte ofta Songthaews är där så moped är egentligen det enda alternativet om man vill ta sig dit.

Shopping

Kläder
På Gatorna säljs falska märkeskläder till väldigt låga priser. Thailändskt siden är bland de finaste i världen. Beställ skräddarsydd kostym av skräddare till superbilliga priser. Kom överens om priset innan du beställer och prut sedan ner det en del.

Guld, silver och smycken
Låga priser, men tänk på att det finns många förfalskade varor i omlopp. Använd sunt förnuft.

Säkerhet

Det finns låg brottslighet i Thailand, men annars bör du alltid se efter dina värdesaker. Kom ihåg att du inte kan lämna landet utan pass (åk till ambassaden i Bangkok om du tappat bort ditt). Gå aldrig längs vägen på natten, ta en taxi. Huvudvägen runt Koh Chang är faktiskt inte upplyst på natten, särskilt inte utanför byarna, så där är det kolsvart. Ta gärna med en reflex för säkerhets skull om du reser som barnfamilj. Eftersom Koh Chang ligger nära gränsen till Kambodja kan det finnas risk för malaria, men den är väldigt liten om man inte övernattar i regnskogen. Använd myggmedel under dagen och myggnät på natten om du är orolig.

 

Etiketter: att g ban bang bao ban bang bao koh kood bangkok airways koh chang barnfamilj koh chang bungalow phuket uthyres buss till koh chang cconutbay klong tob chiang mai attraits touristiques fina hotell koh chang flyga t ko chang haat sai khao koh chang hat sai khao hat sai khao koh chang kambodja beach karta karta siambukten thailand kho chang ko chang ko chang hat sai khao ko lanta bilder koh beach koh chang koh chang barn koh chang beach koh chang beaches koh chang finaste strand koh chang lonely beach koh chang lonely beach bungalow koh chang photos koh chang resa barn koh chang strand koh chang thailand bungalow koh chang till kambodja koh chang, thailand koh klong koh koh khao koh kood siam beach koh taen lonely beach lonely beach koh chang lonely beach koh chang historia natt resa med barn till koh chang resa till kambodja resa till koh chang resor till koh chang siam lonely beach koh chang songthaew koh chang strand koh chang strand palmer strandbungalow koh chang taxi from bangkok to ko chang thail Thailand thailand koh chang thailand koh mak coconut vit strand med palmer vita sand beach white beach koh chang white sand beach koh chang white sand beach resort ko chang centrum white strand beach koh chang


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

Erbjudanden & resor från Jade Travel

Populära sökord

Bloggar om Koh Chang

Inget hittades..

I sammarbete med..

Resor

© Thailand Resor. Alla rättigheter förbehållna. Thailand Resor i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg samt reseguider och paketresor.