Koh Lipe

Koh Lipe

Strand - Koh Lipe

Koh Lipe – en paradis-ö i södra Thailand. Äntligen tystnar de vrålande motorerna, båten glider sakta mot stranden genom det kristallklara vattnet. Vi hoppar i land och får vada de sista metrarna upp på land och till den gnistrande sandstranden och känner genast att lugnet infinner sig, vi har anlänt till Koh Lipe, ön med de mest sagolika stränderna du kan tänka dig. Enligt många en av de sista paradisöarna i Thailand!.

Namnet Koh Lipe kommer ursprungligen från Chao Ley och betyder ”pappers ön”. Koh Lipe (ibland även kallad Ko Lee Pay eller Koh Lipeh) är en av öarna som ingår i Tarutao National Marine Park, en större grupp med totalt fler än 70 olika öar. Koh Lipe ingår i en mindre grupp öar som kallas Butang Islands och ligger ungefär 60 km från fastlandet. Även grannöarna är värda att besökas och har även de perfekta förhållanden för dykning, snorkling och bad. Även prisnivån här är fortfarande låg, både på hotell och bungalows, även om man vill bo nära stranden. Här kan du se alla nya hotell på ön!

Fakta om Koh Lipe och provinsen Satun

Invånarantal: 800 på ön ( 301 500 Bor i hela povinsen Satun år 2011)
Yta: Koh Lipe är bara 4 km², Hela provinsen Satun 2 479 km² invånare per/km² 120
Högsta berg: 110 m på Koh Lipe, Högsta i hela provinsen Satun är ca 650 m

Bilder

Transport till ön Koh Lipe

Flyg: Från Hat Yai airport flyger Thai Airways till Bangkok ca 70 min
Buss: Bangkok södra – Satun 15 Timmar xx km Cirka xx Baht Karta
Taxi: Pakbara Pier – Hat Yai 1,5 Timmar ca 119 km Cirka 1500 Baht för 4 st i bilen. Se kartan
Båt: Pakbara Pier, Koh Lanta, Koh Mook, Langkawi – Koh Lipe Karta: Koh Lipe Karta
Tåg: Bangkok – Hat Yai 15 Timmar
Klimat: 28°C i medel temperatur
Nederbörd per år: 1800 mm
Regnperiod: Maj till Oktober
Bästa tid att åka: December till april

Alla sköna stränder är en av anledningarna till lipes popularitet. Utbudet av olika resorter på ön har ökat stort under senaste åren. Det finns finns inga banker eller ATM maskiner (uttags automater) på ön. Inte heller några 7-Eleven butiker, bara några små mini-markets. Det finns ett litet sjukhus på ön som kan ta hand om enklare skador. Det finns också en liten skola för de bofasta barnen på ön i åldrarna 6 till 12 år.

Ön är till ytan lite minde än Koh Samet utanför Ban Phe i provinsen Rayong. Koh Lipe och har ca 500 bofasta invånare (2008) och är ca 4 km² (3 km bred och 1,5 km lång) medan Koh Samet mäter 5 km² till ytan. Koh Lipe är fortfarande en favorit bland backpackers även om barnfamiljerna börjat hitta hit i större utsträckning. Det finns två nyanlagda vägar att ta sig fram på men inga bilar. Oftast är det endast upptrampade stigar som leder fram över ön. Idag finns el dygnet som kommer från stora diesel generatorer.

Lär dig älska Lipe

Lipe ligger längst ner i sydvästra delen av Thailand, väster om och strax ovanför gränsen till Malaysia där vi även hittar ön Langkawi (40 km nordväst om Malaysia). Langkawi International Airport är också den närmaste flygplatsen. Till Lipe tar du dig med båt från fastlandet,närmast från från Pulau i Langkawi i Malaysia (54 km – ungefär en timme med speedboat) eller Pak Bara pier (65 km – drygt 1,5 timme med speedboat) som ligger i provinsen Satun. Koh Lanta ligger ungefär 120 kilometer norrut och Phi Phi Islands ungefär 150 km norr om Koh Lipe.

Ön var tidigare hem för sjözigenare. Det första bosatta paret flyttade från provinsen Satun till Lipe redan år 1940 och levde främst på fiske. Den första resorten byggdes ungefär 40 år senare. Fortfarande idag lever och verkar ett barnbarn till ursprungsfamiljen som är ägare till Koh Lipe resort och Andaman Resort.

Om Lipe, hög, låg och mellan säsong

Koh Lipe har utvecklas till en året runt destination. Färjor från Pak Barra tar dig till Lipe hela året.

Högsäsong – nov-maj

Högsäsongen startar redan i börja n av november och varar fram till första halvan av maj. Under högsäsong finns dagliga avgångar från olika platser på fastlandet. Anländer du under en thailändsk högtid eller högsäsong är det klokt att reservation av boende i god tid innan eftersom ön regelbundet fylls helt med besökare. Koh Lipe är mycket populärt för thailändska turister under långa helger och helgdagar, och boende ibland bokas flera månader i förväg, ibland ett helt år innan.

Högsäsong: december, januari och februari

Från början/mitten av december till slutet av februari anses det vara peak-säsong på Koh Lipe. Alla rum på ön är reserverade de flesta av nätterna. Anländer du utan en reservation under denna perioden kan det bli mycket svårt till omöjligt att hitta det rum du vill.

Populära platser bokas månader i förväg för jul och nyår, och under veckorna före och efter. Det samma avser stora delar av Thailand och Koh Lipe är inget undantag, så reservation rekommenderas starkt.

Lågsäsong – maj-nov

Sedan 2009 avgår dagliga färjor till Koh Lipe från Pak Barra Pier på fastlandet och det är nu möjligt att besöka Koh Lipe hela året. Även om delar av ön (resorter/restauranger) stänger under lågsäsong, är nu många öppna året runt. Ön är extra lugn under lågsäsong, eller ”gröna säsongen”. Det betyder att du kan få stranden för dig själv och en del resorter erbjuder så mycket som 50% rabatt. Från maj till november kan Koh Lipe endast nås från Pak Barra Pier.

Tips på utflykter

De närbelägna öarna ska du inte missa. Snorkla, dyk eller bara rulla ut ditt badlakan på stranden och gör ingenting! Det är de största anledningarna till att besökare världen över hittar hit.

Bästa stränderna

Pattaya Beach

Den 1 km långa stranden är också långgrund och passar mycket bra för både stora och små barn.

Pattaya Beach är den längsta och populäraste stranden på ön där sanden är otroligt fin. Den 1 km långa stranden (ligger i en skyddad vik) är också långgrund och passar mycket bra för både stora och små barn. Dock kan det vara aningen tätt med alla longtail båtar som ligger på land, ibland upp till 60 båtar. Men det finns ett avdelat badområde mitt på stranden mittemot Varin Beach Resort.

Koh Lipe Beach

Bilden är från Pattaya Beach framför Bundhaya Resort

På eftermiddagarna, strax före solnedgång, spelas det ofta volleyboll på stranden. Här finns ett brett utbud av boende. Det finns ett tiotal barer och restauranger på stranden mot hörnet av Walking Street.

Freedom Beach eller Sunrise Beach Koh Lipe
Sunrise Beach, Koh Lipe

Sunrise Beach (Hat Chao Ley)

Sunrise Beach är en lång sträcka av vit gnistrande sandstrand och ligger skyddad från monsunvädret under lågsäsong. Stranden har också en härlig bris de flesta dagarna under högsäsong. Skolan, sjukhuset och en mindre ”Chao Ley by” finns här. Boenden är mer utspridda än på Pattaya Beach men det finns fortfarande några billiga alternativ och flera exklusivare ställen har öppnat under de senaste åren. Det finns några små restauranger och butiker på Sunrise Beach, det är ungefär 10 minuters promenad till Walking Street och de andra stränderna. Sunrise Beach anses vara den bästa platsen för att snorkla..

Sunset Beach (Hat Pramong)

Sunset Beach är en liten vik som vetter väst mot Butang öarna och är ett bra ställe för dig som vill titta på solnedgången. Området runt Sunset Beach är tillbakalutad och det lugnaste på Koh Lipe. Det finns färre ställen att att bo på men de som finns har alla lyckats behålla känslan av ”Gamla Lipe”. Boende varierar från enkla hyddor på stranden till rustika och privata bungalows skuggade av djungelväxtlighet. Det finns inga fastigheterna ställen att bo i området. Det finns några trevliga ställen att äta och dricka på och det är 10 till 15 minuters promenad till Walking Street och de andra stränderna.

Boende och hotell på Koh Lipe

Idag finns drygt tjugofem resorter på ön varav många är mindre med få rum. På en del resorter hittar du rum från 400 Baht/natt men då får du räkna med att det är långt från stranden och endast ingår fläkt! Sita Beach Resort & SPA på Pattaya Beach är en riktigt trevlig resort och den första på ön att ha pool, fr. 600kr lågsäsong och dryga 1.000-lappen under jul och nyår. En lyxig anläggningen på ön med storslagen inredning. De öppnade i januari 2009.

Öar runt Koh Lipe

Ön Koh Hin Ngam

Koh Hin Ngam är en mindre ö men på många sätt den mest framstående inom området. Den är mest känd för sina vackra rundformade svarta stenar som ligger utspridda över en udde som är ca 100 meter lång. Här finns många miljoner svarta runda stenar och därför namnet, Koh Hin Ngam betyder ”Den vackra sten ön”, Hin = sten. På andra sidan ön finns fina korallrev som är en perfekt plats för snorkling.

Koh Rokroy eller Koh Rong Kuai

Koh Rokroy är en liten ö med en udde och en underbar strand. I närheten finns ön Koh Dong och Koh Yang som är känd för sin dykning.

Koh Tarutao nationalpark är belägen i Koh Adang. Turister kan hitta boende i skuggan av pinjeträd och stränder som lämpar sig för bad och camping. Det finns många restauranger, som serverar mat till rimliga priser. Ön ligger i motsatt riktning från Koh Lipe, och har långa vita sandstränder som lämpar sig bar för sol och bad.

Koh Rawi

Koh Rawi ligger ligger öster om Koh Adang och de är ungefär lika stora. Denna bergiga ö har många små fina stränder som är nästan öde. Ön Koh Rawi erbjuder inte samma möjlighet till boende som de andra öarna, men är fortfarande en underbar plats att utforska och njuta av utsikten. Från Koh Rong Kuai har du en fantastisk panoramautsikt samt vackra soluppgångar och solnedgångar.

Koh Adang

Från Mountain Resort ser man över till ön Koh Adang

Shopping på Koh Lipe

Ön har inte så mycket att bjuda på i shoppingväg. Här hittar du bara det mest nödvändiga plus lite till. Det finns några få mini-market och några små klädbutiker med shorts, T-shirts, badkläder etc. Cyklop och snorkel set finns att köpa i någon av öns dyk shoppar. De flesta av affärerna och smårestaurangerna ligger jäms med gångvägen från Pattaya Beach till Sunrise Beach som ligger på södra delen av ön.

Restauranger/Nattliv

Koh Lipe har flera strandbarer där du kan koppla av efter en dag på stranden och njuta av en frukt shake, kall öl eller cocktail.

Pattaya Beach Längs med Pattaya Beach finns ett antal strandbarer, alla erbjuder liknande miljö, mattor och kuddar på stranden med reggae musik från högtalarna. Det finns en sträcka av barer i östra delen av Pattaya Beach som Time To Chill, Kameleon och Barracuda. Tröttnar du på Reggae finns också en stor restaurang som serverar bl a. grillade skaldjur.

Walking Street-området

En favorit bland lokalbefolkningen favorit är Oh My God. tidigare Ohs Puh Bar har flyttat till en ny plats ungefär 50 meter från korsningen, i slutet av Walking Street (nära Sunrise Beach) och skakar de bästa drinkar på ön. Här finns biljardbord och storbilds-TV (för de stora

idrottsevenemangen), och oftast några lokala dykare hänger här. De serverar några läckra maträtter och har bar snacks. Öppet till sent.

Sunset Beach

Det finns bara en bar på Sunset Beach, Boom Boom Bar, en mindre avslappnad Beach bar med mycket sympatisk ägare, en skön plats att njuta av den fantastiska solnedgången.

Koh Tarutao

Koh Tarutao har en historia med politiska fångar. Ön blev en straffkoloni redan 1939. Två viktiga revolutionära grupper sattes i fängelse här, Bowondet och Petty Officers. Fängelset var först placerat vid talo Udang Bay men hundratals nya fångar som anlände varje månad gjorde snabbt att det behövde bygga ut. Talo WAO Bay blev platsen som de nyanlända fick plats på. För att denna expansion skulle bli möjlig var fångarna tvungna att anlägga en lång väg mellan de två vikarna.

Från intervjuer med gamla vakter och fångar har det framkommit att nästan 1/3 av fångarna dog på ön. Malaria var den vanligaste dödsorsaken men grymhet från vakter och svält var andra viktiga faktorer. Läget för ön gjorde det omöjligt att rymma på grund av krokodiler, hajar och hårda vakter. År 1974 beslutade regeringen att göra Koh Tarutao till nationalpark och Adang Rawi öarna förklarades till Thailands andra marina nationalpark. Tyvärr har denna ö liksom många andra (t ex. Similan Islands) drabbats av fiskare från fastlandet som använder dynamit för att få upp fisk vilket gör stor skada på koraller, ibland permanent.

Djur på Koh Tarutao

Förutom olika fiskarter kan du hitta lemurer, fiske katter, mjuk-skal sköldpaddor, ödlor, pyton orm, kobror och korallorm . Krokodiler bor i saltvatten träsk runt Tarutao, men inga observationer har rapporterats på flera år.

Dykning och snorkling på Koh Lipe

Snorkling

Bra snorkling och fina korallrev med många olika arter av fiskar. Dykning och snorkling är två givna aktiviteter här, många åker till de fina reven runt intilliggande öarna Koh Rawi och Koh Butang.

Dyka på Koh Lipe

Idag finns ungefär 10 olika dykfirmor på ön. I vattnen runt Koh Lipe, Koh Adang och Koh Rawi finns ett enormt utbud av marina arter, bland annat delfiner, manta, rockor, hajar, mindre val, men också massvis med andra fiskarter som clown fisk, angelfish, lejon fisk och olika slag av koraller. Andra djur som du kan se, främst på de större öarna Koh Tarutao, Koh Adang och Koh Rawi är krabbätande makaker (apor), vilda grisar, varaner, ödlor, mus, näshornsfåglar, havsörnar, ormar m fl.

Transport – Båtar, Bussar, Tåg och Flyg

Med speed boat kommer du fortast fram till Koh Lipe

Hyr en long tail boat!

Snorkling Tour

Hyr en ”longtail” båt! Omgivningarna runt Koh Lipe är i särklass det som lockar flest besökare! För runt 2.000 Baht kan du hyra en longtailbåt med förare och åka runt till alla öarna under en dag från 09.00 till 16.00. Det finns också organiserade turer för snorkling inklusive mat för cirka 600 Baht per person. Det finns oftast flytväst att låna, fråga innan du bokar/reser! Många av båtförarna är dåliga på engelska, men även thailändska eftersom de ofta härstammar från norra Malaysia. Tyvärr är många av dem också lite slarviga med att förtöja båtarna vid de bojar som finns vid dyk ställen. Istället kör de så nära de kan för att förenkla för alla i båten/turister och kastar sen ankar så nära att ankaret skadar korallerna under ytan. För 300 Baht kan du hyra cykel att ta dig runt på de två vägarna som finns på ön. Efter 18.00 får man inte köra moped längs öns vägar. Med speedboat kommer du fortast fram till Koh Lipe. Många av båtarna har fyra eller fem stora 225 hästars utombordare som gör att det går undan.

Tigerline färjan i Hat Yao Pier Trang

Färjan på bilden är från Tigerline som har båtar som går från Koh Phi Phi till Koh Lipe via många fina öar (se kartan). Koh Phi Phi, Koh Lanta, Koh Hai, Koh Mook, koh Kradan, Koh Bulon-leh, Koh Lipe till Pattaya Beach plattform. Sen blir det att ta long tailboat dom sista 500 metrarna till Stranden, det kostar 50 Baht per person. Speedboat från Koh Hai till Koh Lipe kostade 2009 cirka 1.600 Baht per person en sträcka på 120 Km som tar cirka 2,5 Timmar. Här på vår karta kan du se hela resan.

Varför resa till Koh Lipe?

Främst reser du till Koh Lipe för omgivningarna, de vackra stränderna, klara vattnet och att Koh Lipe fortfarande känns exklusivt! Lågt prisläge är ett annat bra skäl att besöka Lipe. Är du intresserad av livet under vattenytan är Lipe en fantastisk plats. Det klara vattnet gör att att du ser nästan hur långt som helst. Snorkla eller dyk med tuber, båda alternativen finns. Tillbakalutad tillvaro! Söker du nattliv med hög puls kan du se dig efter annan ort. Hit kommer du för att varva ner, ladda batterierna för att orka partaja en vecka eller efter en veckas party på annan ort. För mer information och paketresor och priser se Jade Travels paketresa till Koh Lipe.

Etiketter:


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

Erbjudanden & resor från Jade Travel

Populära sökord

Bloggar om Koh Lipe

Inget hittades..

I sammarbete med..

Resor

© Thailand Resor. Alla rättigheter förbehållna. Thailand Resor i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg samt reseguider och paketresor.